Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του κατοικιδίου σας

Τα σκυλιά ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους πλέον έχουν καλύτερη αντίληψη για το τι χρειάζονται τα κατοικίδια τους, ώστε να παραμείνουν σε φόρμα αλλά και υγιή. Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντικό μέρος της υγείας των σκύλων και για αυτό το λόγο εξελίσσεται συνεχώς και περιλαμβάνει συγκεκριμένα ή “χρηστικά” θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την πεπτική ευαισθησία, τη φροντίδα του δέρματος και του τριχώματος και να διατηρήσουν το ιδανικό βάρος.

Παρακάτω θα βρείτε έναν απλό οδηγό για μερικές από τις πιο κοινές ευαισθησίες που επηρεάζουν τα σκυλιά σήμερα, τα τυπικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος σας αλλά και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη βελτίωση της γενικής ευημερίας του κατοικίδιου σας. Αλλά προσοχή, εάν ο σκύλος εμφανίσει οποιοδήποτε σημάδι ανησυχίας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

Δέρμα και Τρίχωμα

Το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας συνδέονται στενά, καθώς βοηθούν στην προστασία του από περιβαλλοντικές ζημιές. Έως και το 17% των σκύλων επηρεάζονται από ευαισθησίες στο δέρμα και το τρίχωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θαμπό ή ξηρό τρίχωμα, δυσάρεστο κνησμό και ερεθισμό του δέρματος ή ακόμη και κατεστραμμένο δέρμα από υπερβολικό ξύσιμο. Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη, επειδή το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας χρειάζονται συνεχή παροχή ποιοτικών πρωτεϊνών (που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα), βιταμινών και μετάλλων. Μια διατροφή που υποστηρίζει ευαισθησίες στο δέρμα και προάγει ένα μαλακό, γυαλιστερό τρίχωμα, είναι πιθανό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και να είναι ενισχυμένη με συστατικά που περιέχουν Ωμέγα – 3 και 6, λιπαρά οξέα καθώς και τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη.
Αναζητήστε… λάδι λιναρόσπορου, μποράγκο, σόγια, ιχθυέλαια

Δόντια και Ούλα

Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια του σκύλου σας, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία του. Μόλις σχηματιστεί η πλάκα δεν μπορεί να αφαιρεθεί με βούρτσισμα – αντ’αυτού θα χρειαστεί φροντίδα υπό κτηνιατρική επίβλεψη. Μπορείτε να αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας με καθημερινό βούρτσισμα, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους και μια διατροφή που είναι κατάλληλη για την προώθηση της καλής οδοντικής υγείας. Αυτό είναι πιθανό να αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένη κροκέτα με συγκεκριμένο σχήμα και υφή, ώστε να παρέχει ένα «εφέ βουρτσίσματος». Μπορεί επίσης να περιέχει μέταλλα που βοηθούν στον περιορισμό της παραγωγής πλάκας, παγιδεύοντας ασβέστιο στο σάλιο του κατοικίδιου ζώου σας.
Αναζητήστε… χηλικοποιητές ασβεστίου στην επικάλυψη κροκέτας

Πέψη

Ακόμα και το πιο υγιές σκυλί μπορεί να υποφέρει από κοιλιακή αναστάτωση. Η πεπτική ευαισθησία επηρεάζει περίπου το 12% των σκύλων και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κενώσεις που είναι αραιές ή δύσοσμες. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να πάσχει από μετεωρισμό ή μπορεί να χρειάζεται να κενώνει πιο συχνά από το κανονικό. Παρόλο που η ηλικία και η φυλή ενός σκύλου μπορούν να επηρεάσουν την κοιλιακή τους χώρα, η πεπτική ευαισθησία συνδέεται στενά με την τροφή που του δίνετε. Μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να προάγει την καλή υγεία του εντέρου, θα πρέπει να περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη, ένα ισορροπημένο μείγμα διαλυτών και αδιάλυτων ινών για να κάνει τις κενώσεις του σκύλου λιγότερο ρευστές και πρεβιοτικά για να ενθαρρύνει την υγιή χλωρίδα του εντέρου.
Αναζητήστε… ψύλλιο και πρεβιοτικά

Αρθρώσεις

Ο σκελετός ενός σκύλου περιέχει 280 οστά και το να διατηρηθούν οι πολλές αρθρώσεις τους υγιείς είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει δραστήριος. Στους μεγαλόσωμους σκύλους και ιδιαίτερα τους πιο ενεργούς – οι αρθρώσεις είναι πιο επιρρεπείς σε ευαισθησίες, οι οποίες μπορεί να τους επιβραδύνουν, ενώ οι δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορεί να είναι πρόβλημα για ηλικιωμένα σκυλιά οποιασδήποτε φυλής. Μια δίαιτα για την προώθηση της καλής υγείας των αρθρώσεων σε ενήλικες σκύλους είναι πιθανό να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά όπως κολλαγόνο και χονδροϊτίνη, ενώ μερικές μπορεί επίσης να περιέχουν λιγότερες θερμίδες για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους.
Αναζητήστε… κολλαγόνο και χονδροϊτίνη

Διαχείριση Βάρους

Εάν το σκυλί σας είναι υπέρβαρο, θα επηρεαστεί η κινητικότητά του, τα επίπεδα ενέργειας, η γενική του υγεία και η ποιότητα ζωής. Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν ποιο πρέπει να είναι το σωστό βάρος, το 50 τοις εκατό των σκύλων είναι υπέρβαρα. Το σκυλί σας μπορεί να έχει αυξήσει το βάρος λόγω φυλής, έλλειψης άσκησης ή λόγω κάποιας θεραπείας, ή στείρωσης. Μετά τη στείρωση, ορισμένα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη όρεξη (αλλά χρειάζονται λιγότερες θερμίδες), οπότε ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε τη διατροφή τους. Η διατροφή για τους στειρωμένους ενήλικες σκύλους θα πρέπει να παρέχει μια ισορροπημένη φόρμουλα πρωτεΐνης και λίπους για να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ενώ η προσθήκη φυτικών ινών και χαμηλής πυκνότητας μπορεί να βοηθήσει το σκυλί σας να αισθάνεται πληρέστερο για μεγαλύτερο διάστημα. Τα σκυλιά που έχουν αυξήσει το βάρος για άλλους λόγους, έχουν συχνά όφελος από μια διατροφή που έχει σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες / χαμηλά λιπαρά για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τον περιορισμό της αύξησης βάρους, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να διατηρήσουν τις αρθρώσεις υγιείς.
Αναζητήστε… φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες / χαμηλά λιπαρά

Ουροποιητικό Σύστημα

Μερικά σκυλιά μικρόσωμων φυλών μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα του ουροποιητικού τους συστήματος, τα οποία πρέπει πάντα να ελέγχονται από κτηνίατρο. Το να ενθαρρύνετε το κατοικίδιο ζώο σας να πίνει άφθονο νερό και να ουρεί τακτικά είναι απαραίτητο, ενώ ορισμένες προσαρμοσμένες δίαιτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς ουροποιητικού συστήματος.
Αναζητήστε… τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και περιορισμένη πρωτεΐνη.

Πηγή: Pet City Blog


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published